En smart checklista inför vårstädningen

Vårstädning – En städlista

Våren står för dörren, blommorna blommar och det varma vädret är på ingående. Genom att vårstäda hälsar du våren välkommen med ett nystädat och fräscht hem.

Checklista för vårstädningen

Denna checklista är speciellt framtagen för vårstädning och rör områden som du kanske inte städar till vardags, men som ändå är lika viktiga.

Välj en dag med vackert väder för att sätta i gång då du kommer vara ute delar av tiden, och varför inte passa på att njuta av det fina vädret samtidigt som du städar.

Så rengör du väggar

Efter att ha blivit förpassad inomhus under vinterhalvåret med fönstren stängda, barnen lekandes inomhus, massor av härliga kvällar framför brasan tillsammans med instängda dofter från matos vid matlagning så har dina väggar fått utstå mycket. Förmodligen är de fulla av smutsiga fingeravtryck, fett och annan smuts och det kan vara hög tid för en rejäl skrubbning. Vilken tid på året passar bättre än våren för att göra det och åter göra dem skinande rena? Se till att du öppnar så många fönster och dörrar som möjligt under tiden.

Om du inte har en eldstad, barn eller husdjur kanske du bara behöver lägga fokus på köket och badrummet istället. Glansiga, mellan-glansiga och vinylväggar kan rengöras med en lösning av;

  • 1 kopp ammoniak
  • 1 tesked diskmedel
  • 4 liter vatten

Om du har väggar målade med matt färg eller ömtåliga tapeter skall du bara rengöra de smutsiga områdena med en fuktig trasa.

Börja med att göra rent med ovanstående lösning och jobba sektionsvis. Du bör jobba dig nedifrån och upp, börja med golvlisten och arbeta dig uppåt för bästa resultat och för att undvika strimmor och fläckar. När du är klar med en sektion, torka ytan med en ren trasa sköljd i vatten och torka sedan med en annan, torr trasa. Gå vidare till nästa sektion.

Var noga med att inte skrubba väggar där tapet eller färg kan lossna. Har du tapeter så var extra försiktig i skarvarna. Har du fläckar från hårspray i badrummet kan du använda utspätt schampo för att rengöra.

Så gör du rent kylen och frysen

Medan fönstren är öppna och en frisk bris blåser genom huset är det dags att göra en storstädning av kylen. Välj en dag innan du storhandlar så att det inte blir så mycket saker att plocka ur.

Ta ut allt ur kylen: mat, hyllor och lådor, och oroa dig inte, det tar inte så lång tid som man kan tro. Gör sedan rent hyllorna med ett antibakteriellt medel. Diska lådorna i diskhon med diskmedel eller ett antibakteriellt medel. Medan de torkar kan du torka insidan av kylskåpet. När allt är rengjort kan du börja ställa in all mat igen och sedan sätta i gång med frysen.

Gör samma sak med frysen som du gjorde med kylskåpet. Om du har brickor för isbitar kan du ta ut dem och passa på att rengöra dem nu genom att diska dem i diskmaskinen eller blötlägga dem i diskmedelsvatten medan du städar inuti frysen.

Göra rent brandvarnare

Se över dina brandvarnare

Någon gång under våren och under hösten är det en bra idé att ha rutin på att byta batterier i brandvarnaren. Passa samtidigt på att göra rent inuti och utanpå genom att ta bort damm och spindelväv etc. Kom ihåg att alltid kontrollera att brandvarnaren fungerar efter att du bytt batterierna.

Göra rent i och runt torktumlaren

Om det är nödvändigt, flytta fram torktumlaren och ta lös panelen. Rengör och använd sedan en dammsugare för att få bort allt damm där du kommer åt inuti och dammsug golvet. Ta

Luftkonditioneringen och eldstaden

Ta tillfället i akt att kontrollera ventilen på utsidan av hemmet så att den inte är igentäppt eller trasig och släpper in luft.

Om det länge sedan du fick dessa professionellt rengjorda så är detta ett bra tillfälle att anlita någon för att se över dem.