Att rengöra klinkergolv

Klinkergolv – Tips på rengöring

Så gör du rent klinkergolv snabbt och enkelt

Är du är en heltidsarbetande mamma/pappa med en tidskrävande karriär som samtidigt jonglerar hushållssysslor, dina barn och deras läxor och allt vad det innebär? Är det enda du vill efter att du kommer hem efter en stressig dag på jobbet att fullständigt krascha i soffan eller sängen? Tyvärr finns det oftast andra saker du ställs inför då du kommer hem, t.ex. att rengöra klinkergolvet. Men du kan faktiskt skära ned på den tid och ansträngning som krävs för att rengöra dina golv genom att ta några förebyggande åtgärder och följa nedanstående rengöringstips.

Mögel på klinkergolv

Det första du kan göra är att minimera att klinkergolvet blir nedsmutsat ens i första hand är att lägga ut mattor på strategiskt valda ställen. Till exempel hallmattor i entrén eller längre mattor i korridorerna där många rör sig dagligen. Mattor behöver man inte rengöra varje dag och ser inte lika tydligt smutsiga ut som fläckiga och leriga golv. Fukt och smuts på klinkergolv kan leda till att det växer till mögel och kan skada klinkergolven och dess fogar, men mattor kan ofta suga åt sig den smutsen innan det når golvet. Bra va?

Det sker lätt olyckor i köket och det är någonting vi bara måste acceptera att leva med. Spilld mjölk vid kylskåpet, mjöl över bänkar och golv, ett glas apelsinjuice som tappas och en stor gul fläck som sprider ut sig på ditt vackra klinkergolv. Om dina fogar färgas gula är det lätt att du skriker i förtvivlan och tror att de aldrig går att få vita igen. Undvik då att torka upp vätskan, utan låt det sugas upp av en trasa, som du lätt duttar på fläcken tills du har fått upp det mesta av vätskan. Detta gör att vätskan inte sprider sig ut med golvet och fläckar ned ett ännu större område. Men glöm inte att handla snabbt, kakelplattor, och särskilt fogarna som är porösa, suger nämligen snabbt åt sig.

Anlita en expert på att rengöra klinkergolv

Om du nyligen köpt ett hus av någon som inte brydde sig om sitt klinkergolv för fem öre, eller om du själv aldrig har tillräckligt med tid att rengöra klinkergolvet själv, krävs det mycket för att få golvet i bra skick igen. Ett matt, tråkigt golv kommer inte imponera på någon och t.o.m. du själv kommer vilja undvika att ens tänka på det. Men vad kan du då göra om du inte har tillräckligt med tid eller resurser att hålla golvet rent och fint? Kanske är det dags att ringa in en expert på att rengöra klinkergolv.

Detta kommer ta bort huvudvärken ditt kakelgolv ger dig och istället låta dig spendera mer tid på SPA eller med att shoppa. Den bästa tiden på dygnet att låta ditt golv bli rengjort är när barnen är i skolan och när du själv springer ärenden. En annan idé är att ta en miniresa med familjen och låta ditt klinkergolv bli rengjort under tiden. Om golvet är i riktigt dåligt skick kan en skicklig hantverkare måsta byta ut några klinkerplattor och lägga ny fogmassa mellan plattorna. Allt du behöver göra är att slå telefonnumret till någon som kan allt om klinkergolv, så kan du sedan slappna av och låta någon annan bekymra sig om ditt golv istället.