Städtips

Utvalt inlägg
se till så att städfirman står för städprodukterna när du får städhjälp

Råd till när du ska anställa en städhjälp

Letar du efter städhjälp? En stressad livsstil, hektiska scheman och bristen på ledig tid kan leda till att man överväger att anlita en städservice i Eskilstuna för att hantera den snart akuta städningen av hemmet. Men innan du plockar upp telefonluren och bokar en tid, så är det viktigt att du vet vem du släpper in i ditt hem.

Säkerhet vid hemstädning

Se till att städfirman har någon slags säkerhet för sina klienter. Skulle en stöld inträffa, bör du vara skyddad. Vissa företag, om de har någon säkerhet alls, skyddar bara sig själva, inte kunden.

Försäkring vid städtjänster

Undersök om städfirman har en försäkring. Om en städare halkar och faller under rengöringen av duschen, kanske inte din hemförsäkring täcker det. Städfirman bör vara ansvarig och ha försäkring som täcker ditt hem, olycksfall för städaren samt firman under städningen.

Referenser till städfirman

Säkerställ att städfirman är tillförlitlig. Hur många år har de varit i branschen? Be om referenser och en jobbhistorik. När du ringer referenserna ställ några viktiga frågor såsom:

 • Hur länge har du använt tjänsten för hemstädning?
 • Har du någonsin behövt göra ett klagomål? Om så är fallet, hur har firman hanterat och löst problemet?
 • Skulle du med glädje rekommendera städfirman?

Anställningsvillkor hos städfirman

Fråga företaget om deras anställdas referenser har kontrollerats, om de gjort brottsliga bakgrundskontroller, och om uppehållstillstånd bekräftas. Ta också reda på om personalstyrkan består av direkt anställda eller underleverantörer. Städfirmor med underleverantörer ger oftast inte personalutbildning och kan inte försäkra dem. Dessutom kan det saknas en kvalitetsstandard och finnas oklara rutiner för hur man hanterar klagomål.

Rengöringsprodukter

se till så att städfirman står för städprodukterna när du får städhjälp

Några oberoende hemhjälper samt vissa städföretag förväntar sig att du tillhandahåller alla rengöringsprodukterna. Om städprodukter ingår i städfirmans pris, ta reda på vilken typ av produkter som kommer att användas, och om de innehåller starka kemikalier som blekmedel eller ammoniak. Var noga med att produkterna är säkra för husdjur och barn.

Om städfirman använder så kallade ”gröna” produkter och miljövänliga produkter för städning, kolla vad det innebär. Fråga om produkterna är effektiva vid rengöring och om de desinficerar mot patogener som Staphylococcus (Staph.), Salmonella och E. coli. Om städfirman är ”miljöcertifierad”, ta reda på vilket certifieringsorgan som certifierade dem och alla deras rengöringsprodukter.

Vissa produkter, även om de certifierade som ”gröna” innehåller faktiskt vanliga kemikalier, fast i en mindre mängd. De har bokstavligen blivit utspädda tills de passerar standardkraven. Detta kan vara på bekostnad av produktens prestanda. Andra miljövänliga produkter innehåller biobaserade ingredienser som innehåller naturliga enzymer och bakterier, och som är miljömässiga icke-patogena isolat som imiterar hur naturen helt naturligt rengör sig själv. Dessa naturliga ämnen kan användas i rengöringsmedel för hårda ytor och i avfettningsmedel för att skapa en säker och effektiv rengöringslösning.

Städutrustning

Kolla vad som ingår i din hemstädning. Några oberoende hemhjälper samt vissa städfirmor förväntar sig även att du tillhandahåller all städutrustning. Om städfirman själv har med sig sin egen utrustning, ta reda på effektiviteten av dammsugaren samt filtreringssystemet.

Tillfredställelse och omdöme

Fråga om städfirman mäter hur nöjda kunderna är och om så är fallet, vilken typ av procedur som används för att samla in svaren. Blir du ombedd att fylla i en enkät på nätet eller på papper? Kommer en projektledare kontakta dig efter städningen för att se om dina förväntningar blev mötta eller rent av överträffades? Vilka åtgärder som företaget vidtar för att se till att kunden är tillfredsställd, vittnar mycket på hur mycket de värdesätter deras kunder.

Kvalitetssäkring för städhjälp

Ta reda på städfirmans rutiner för kvalitetssäkring. Hur mäts kvaliteten på tjänsten, och hur kontrolleras och säkerhetsställs det att kvaliteten på tjänsterna bibehålls? En städfirma bör ha rutiner för kvalitetssäkring, för att vara säkra på att deras städning uppfyller kvalitetskraven på varje städ. Fråga om städfirman har ansvariga som inspekterar varje städ för att vara säker på kvaliteten på servicen upprätthålls.

Städgaranti

Ta reda på hur företaget hanterar klagomål, och kontrollera att tjänsten stöds av en skriftlig garanti på tillfredsställelse. Var informerad innan du anlitar städfirman om vilka begränsningar som finns i garantin, och vilka åtgärder som konsumenten bör vidta för att verkställa garantin.

Skatter och avdrag för Rut vid städhjälp?

Se till att du inte bryter mot några skattelagar. Om du betalar en hushållerska eller en hemhjälp ett visst belopp per år, kräver lagen att du även betalar sociala avgifter och skatt för personen i fråga. Dock kan det gälla olika skatteregler om du till exempel betalar ut mindre än 7000 kronor. De flesta städfirmor betalar skatt för sina anställda, men kontrollera hur det ligger till. Det finns även en mängd olika regler och belopp för sociala avgifter för din hushållerska eller hemhjälp. För mer information om skatter för anställda och anställningsvillkor, kontakta skatteverket och rörda myndigheter för vad som gäller angående Rut-avdrag m.m.

Giftfria rengöringsprodukter för hemmet – minska din miljöpåverkan

Är du jakt efter en effektiv och samtidigt miljövänlig rengöringsprodukt för ditt hem? Du är inte ensamt i den här strävan. många familjer är idag medvetna om farorna med vanliga rengöringsprodukter och desinfektionsmedel som finns på marknaden. dessa produkter kan innehålla en mängd potentiellt farliga kemikalier som kan vara skadliga för både din familjs hälsa och miljön.

Farligheterna med konventionella rengöringsprodukter

Många kommersiella rengöringsprodukter som finns tillgängliga i livsmedelsbutiker och stormarknader innehåller skadliga ämnen såsom ammoniak, blekmedel och formaldehyd. Dessa kemikalier kan vara irriterande för huden, ögonen och andningsorganen och kan även orsaka allvarliga hälsoproblem vid långvarig exponering.

Konsekvenserna av användning av konventionella rengöringsprodukter

När vi använder konventionella rengöringsprodukter sprider vi inte bara farliga kemikalier i vårt hem, utan vi släpper också ut dem i miljön genom avloppsvatten. Dessa kemikalier kan förorena våra vattendrag och ha en negativ påverkan på den biologiska mångfalden. Dessutom kan de ackumuleras i marken och orsaka skador på ekosystemet.

Miljövänliga rengöringsalternativ

Lyckligtvis finns det idag ett brett utbud av miljövänliga rengöringsalternativ som är lika effektiva som konventionella produkter, men utan den skadliga kemiska belastningen. Dessa produkter baseras på naturliga ingredienser och är skonsamma både mot dig och miljön.

Ekologiska rengöringsmedel

För att rengöra ditt hem effektivt och samtidigt undvika farliga kemikalier kan du välja ekologiska rengöringsmedel som är tillverkade av naturliga ämnen såsom citron, vinäger och bikarbonat. Dessa ingredienser har utmärkta rengöringsegenskaper och tar bort smuts och fläckar utan att orsaka skador.

Återanvändbara rengöringsprodukter

Ett annat sätt att minska användningen av farliga kemikalier är att använda återanvändbara rengöringsprodukter. Istället för engångsartiklar kan du investera i mikrofibertrasor, som är perfekta för rengöring av olika ytor. Dessa trasor kan tvättas och återanvändas många gånger, vilket minskar ditt avfall och sparar pengar på lång sikt.

Hur man gör egna rengöringsprodukter

Om du är riktigt engagerad i att minska användningen av kemikalier i ditt hem kan du till och med göra dina egna rengöringsprodukter. Det finns många enkla och säkra recept tillgängliga online för att göra rengöringslösningar från naturliga ingredienser som du redan har i ditt kök. Detta är inte bara ekonomiskt fördelaktigt, utan du har också total kontroll över vilka ingredienser som används.

Slutsats

Att välja miljövänliga rengöringsalternativ är ett enkelt, men viktigt steg mot att skapa ett hälsosammare hem och skydda miljön. Genom att använda naturliga rengöringsprodukter och minska användningen av farliga kemikalier kan du bidra till att bevara din familjs hälsa och minska din ekologiska fotavtryck.

Fortsätt läsa våra kommande artiklar för mer information och tips om hur du kan göra ditt hem till en giftfri miljö.## Säkerhetsåtgärder vid användning av rengöringsprodukter

Användning av handskar och skyddsutrustning

Vid hantering av starka rengöringsprodukter är det rekommenderat att använda handskar för att skydda dina händer från potentiellt irriterande ämnen. Du kan använda återanvändbara handskar av latex eller nitril som är mer miljövänliga än engångsalternativ. För att skydda dina ögon från skvättande produkter kan du också överväga att använda skyddsglasögon.

Ventilation

För att undvika inandning av ångor eller starka dofter, se till att du har tillräcklig ventilation när du använder rengöringsprodukter. Öppna fönster eller använd fläktar för att få bort eventuell obehaglig lukt och förhindra att ångor ackumuleras i rummet.

Förvara produkter säkert

Förvara rengöringsprodukter utom räckhåll för barn och husdjur. Se också till att de är korrekt förslutna och att de inte kan läcka. Läs noga igenom förpackningen för att få information om eventuella specifika förvaringsinstruktioner.

Varning för blandningar

Var försiktig med att blanda olika rengöringsprodukter eftersom vissa kemikalier kan reagera med varandra och skapa farliga ångor eller ämnen. Följ alltid tillverkarens instruktioner och undvik att använda flera produkter samtidigt om du är osäker på deras kompatibilitet.

Rengöringsprodukter att undvika

Antibakteriella produkter med triclosan

Många studier har visat att antibakteriella produkter som innehåller triclosan kan orsaka hormonstörningar och ha negativa effekter på miljön. Dessa produkter är inte effektivare än vanlig tvål och vatten för att ta bort bakterier, så det är bäst att undvika dem helt.

Aerosoler

Aerosolsprayflaskor används ofta för att spruta rengöringsprodukter, men de kan vara skadliga för både din hälsa och miljön. Dessa produkter kan innehålla gaser som påverkar ozonskiktet och kan irritera luftvägarna när de andas in. Välj istället pumpflaskor eller sprejfria alternativ när det är möjligt.

Kom igång med giftfri rengöring

Att göra övergången till giftfria rengöringsprodukter kan kännas överväldigande i början. Men det finns många resurser och guider tillgängliga online som kan hjälpa dig att navigera i djungeln av naturliga rengöringsalternativ och göra rätt val för ditt hem och din familj. Investera tid i forskning och testning för att hitta de produkter och lösningar som fungerar bäst för dig.

Slutligen, kom ihåg att anpassa din rengöringsrutin efter dina behov. Vissa uppgifter kan fortfarande kräva starkare produkter, och det är helt okej. Det viktigaste är att vara medveten om de potentiella riskerna med konventionella rengöringsprodukter och göra medvetna val för att minimera din miljöpåverkan och skapa en hälsosammare livsmiljö för dig och din familj.

att rengöra utomhus inför husförsälning

10 ytor utomhus att rengöra när du förbereder husförsäljning

Förbereder du inför husförsäljning? Se till att rengöra dessa 10 ytor utomhus, inklusive tak, avloppsrännor, trädgård, uppfart, gräsmatta, väggar, utomhusmöbler, pool, dammar och fönster. Kom ihåg att du kan få städhjälp av en städfirma i Eskilstuna till bra priser för att fixa till inför en husförsäljning!

Tips att rengöra utomhus inför husförsäljning

Tak

Taket är det första som folk ser när de kör eller går upp till din egendom, så se till att det är rent! Ta bort alla skräp som har lyckats hamna där och se till att mögel, fläckar och smuts rengörs. Att använda en högtryckstvätt på taket kommer att få det att se nyare ut och förlänga dess livslängd.

Hängrännor

Dina hängrännor kan fyllas med löv, grenar och lera över tiden. Att ha detta skräp som sticker ut från hängrännorna och syns från marken kommer att se oattraktivt ut. Inte bara det, det förhindrar också hängrännorna från att göra sitt riktiga jobb – att flytta vatten bort från ditt hem. Ta bort allt skräp från hängrännorna och tvätta sedan ner dem med en slang. Samtidigt, se till att dina stuprör är klara. Smutsiga hängrännor kan indikera för en köpare att huset egentligen inte har tagits om hand och bara ytrengjorts.

Trädgård

Ta bort alla ogräs, nedfallna grenar, kvistar och andra olika föremål från din trädgård. Beskär tillbaka övervuxna växter och låt lite ljus stråla ner på trädgårdsbädden. Detta kommer att göra din trädgård ren, prydlig och rymlig. Att ha en ren trädgård lämnar intrycket av att den är lätt att underhålla.

Uppfart

Se till att uppfarten sopas ren från lös smuts och att alla oljespill skrubbas bort. Ofta är smutsen på uppfarter ytlig, så att ordna för att den högtryckstvättas kan få den att se ut som ny igen.

Gräsmatta

Håll gräsmattan klippt och alla kantlinjer längs gångar och trädgårdsbäddar trimmade. Att ha en snygg gräsmatta speglar husets tillstånd och får gården att leva.

Yttre väggar

Börja med att borsta bort spindelväven som har samlats runt huset – kontrollera takutsprång, fönster, pelare och runt utomhusbelysning. Tvätta sedan ner alla yttre väggar. Allt vatten som har runnit ner på väggen kan ha lämnat fläckar eller mögel. Beroende på vilken typ av material som används på din yttervägg kan en högtryckstvätt användas här också.

Utemöbler

Rengör och ordna dina utemöbler, få dem att se presentabla ut och om du har en BBQ se till att fett har rengjorts från fettfällan, grillen och det omgivande området där fett kan ha stänkt.

Pool

Om du har en pool, se till att allt skräp som flyter på ytan eller sjunkit till botten tas bort. Fyll på vattnet till rätt nivå och behandla vattnet för att behålla den vackra blåa färgen – sista du vill är att poolen plötsligt blir grön på dagen när potentiella köpare kommer på besök.

Dammar och vattenfunktioner

Om du har några vattenfunktioner, se till att de är i bra skick och att allt alger eller överväxt har rensats bort. Döda växter och särskilt döda fiskar bör också tas bort.

Fönster

Arrangera för att alla dina fönster, insektsnät och fönsterkarmar ska rengöras. Genom att använda ett rengöringsmedel som skär igenom fett (som diskmedel) kan du se till att oljiga märken som lämnats av händer eller husdjur helt tas bort. Flugor och insekter brukar också lämna sina avföring på ytor runt fönster, men med lite vatten och en ren trasa kan du ta bort dessa droppar och lämna ytan ren igen.

städa upp ditt sovrum

8 snabba tips för att organisera ditt sovrum

Sovrummet är platsen där din dag börjar och slutar. Du strävar förmodligen mot att få det rent och snyggt så att du kan känna dig avslappnad där. Om du råkar ha högar med saker i ditt sovrum, är det hög tid att rensa upp röran.

Testa följande tips på hur du skapar ordning i ditt sovrum

När du har ett oorganiserat sovrum ser det inte bara obehagligt ut, utan kan till och med orsaka stresskänslor. Men det är inte för sent. Lär dig följande tips, eller kontakta de bästa städfirmorna i Eskilstuna för städhjälp.

1. Dela upp ditt lagringsutrymme

Försök att ordna ditt utrymme i klassificerade avdelningar och sortera saker i hyllor och garderober genom att gruppera dem efter ordningen du själv skapar. Det kommer att frigöra mer utrymme, och du kommer också att kunna utföra din städning snabbare. Överväg att lägga till krokar på väggarna så att du kan förvara skor, väskor, bälten och andra föremål längs väggarna, så att de inte ligger på golvet.

2. Skapa förvaringslådor i sovrummet

Ställ in lådor som ska rymma både saker du måste behålla, och de saker som du känner för att kasta bort. När du har kategoriserat alla föremål, och ditt golv är tomt, bestäm sedan vad du ska behålla och vad du kommer att bli av med. Genom att göra detta kommer du att kunna placera föremålen som ska kastas i sina respektive lådor och de som ska förvaras i dina ”för att behålla” lådor. Du behöver inte nödvändigtvis kasta bort föremål som du inte använder, men det kan vara bra att tänka över vad du faktiskt behöver och vad som bara tar plats.

Du har också möjlighet att donera dem till de behövande. Detta inkluderar saker som kläder som du inte har bär under flera månader men som fortfarande är användbara, och då kan dem ju ges bort. Att göra på det här viset underlättar också för dig att hålla det rent och snyggt hemma.

3. Förvaring under sängen

Skapa utrymme i ditt sovrum genom att förvara nödvändiga föremål under sängen. Denna plats fungerar som en slags förlängning till din garderob. Objekt som du sällan använder kan prioriteras för att lagras på detta sätt. Dessa kan inkludera exempelvis filtar och plånböcker. Rulla bara upp dem i behållare och skjut dem under sängen. För enkel åtkomst och upphämtning, det vill säga om du har lagrat många föremål på detta sätt, kan du fästa en etikett på utsidan av varje behållare. Att öva på detta alternativ kommer att skapa mer utrymme i ditt sovrum och undvika onödiga högar med ”grejer”.

4. Skapa fler lådor

Att köpa eller skapa fler lådor kommer att säkerställa att apparater som din dator eller skrivare inte befinner sig på golvet. Dessa typer av föremål har många kablar, så att ha dem på golvet ser inte bara stökigt ut, utan kan också vara riskabla eftersom de kan bli våta när du städar. Du kan köpa ett skrivbord som har flera lådor så att du kan placera din dator ovanpå och förvara ditt tangentbord, kablar och annan relaterad utrustning i lådorna.

5. Märk dina förvaringsutrymmen

Om ditt rum har många saker och det brukar ta lång tid att hitta det du söker, märk ditt lagringsutrymme. Det är bra när du har bråttom och vill få tag i ett visst föremål, då behöver du inte söka i hela ditt rum och slösa tid och förmodligen skapa ytterligare stökigheter.

6. Använd lagringsobjekt som är multifunktionella

Om du ska köpa ett bord till exempel, sök efter en modell som tjänar mer än en funktion. Överväg att köpa det bord som har hyllor, som gör att du kan lagra dina objekt som filer under den. Detta kommer att spara utrymme och därmed hålla ditt rum organiserat.

7. Förvara lite använda föremål utom räckhåll

För de artiklar som du sällan använder ska du försöka förvara dem långt borta från de som du däremot ofta använder. Detta gör att du snabbt kan hitta det du behöver och inte bry dig om föremål som du sällan använder. Denna praxis kommer exempelvis att hålla ditt sovrum bättre organiserat.

8. Använd okonventionella utrymmen

Få mer förvaringsutrymme genom att förvara några av dina dokument mellan sidorna i böcker. Föremål som paraplyer kan hängas på din sovrumsdörr så att du enkelt kan komma åt dem när du behöver det snabbt och kanske är stressad.

Om du övar på ovanstående tips kommer du att se hur enkelt det är att organisera ditt sovrum och eliminera eventuell oordning från hemmet.

så får du bort ingrodda tvålrester

Så blir man av med tvålrester utan att skrubba med miljöfarliga kemikalier

De flesta människor vet inte om att det finns mycket effektiva medel för att avlägsna tvålrester utan stor ansträngning. Oavsett vad det är för yta du vill få bort tvålen ifrån så finns det medel med kraftfulla ingredienser som kan hjälpa till att ta bort tvålrester utan att använda farliga kemikalier.

Ett alternativ är att göra dina egna rengöringsmedel för att få bort tvålrester i badrummet m.m. De består oftast av naturliga och ”säkra produkter” som även kan ta bort tvålrester, som till exempel vinäger. Fördelen med att göra ditt eget medel mot tvålrester är att du kommer veta exakt vad det innehåller och att du tryggt kan använda de i ditt hem där dina barn och husdjur bor.

Hur blir man kvitt tvålrester?

Tvålrester är svåra att undvika, framförallt om ditt vatten är hårt. Det är för att kalciumet och magnesiumet som finns i hårdare vatten blandas med tvålen och härdar när det torkar. Detta som skapar avlagringar med vatten och tvålfläckar. Det är möjligt att försöka mjuka upp vattnet, men det är en ganska lång process. Det involverar att koka det hårdna vattnet och få det att genomgå en kemisk process. Så varför gå igenom allt det när du kan få professionella resultat med ett billigt icke-giftigt rengöringsmedel?

Hur kan jag hitta det bästa medlet mot tvålrester?

Att lära sig hur man får bort tvålrester kräver att man hittar det bästa medlet mot tvålrester. Hemligheten för att hitta bäst medel mot tvålrester är att veta vilken som levererar bäst resultat med minsta möjliga ansträngning. En stor anledning till att många tycker det är så jobbigt att få bort tvålrester är för att många produkter kräver att man skrubbar väldigt hårt, vilket man snabbt blir trött av. För att hjälpa dig uppnå de resultat som du strävar efter så finns det användbara produkter som kan hjälpa dig, så som svampar och absorberande trasor. Dessa kan underlätta vid skrubbandet men kommer inte bli av med tvålresterna så effektivt. Därför är en produkt mot tvålrester som inte kräver skrubbande ett mycket bättre alternativ för att få långvariga resultat. När det enda du behöver göra är att spreja och skölja av, då låter det väl som det bästa medlet mot tvålrester?

Gör-det-själv jämfört med tillverkade produkter mot rester från tvål

Du behöver inte leta länge för att hitta gör-det-själv recept mot tvålrester. Det har blivit väldigt populärt då fler och fler lär sig om hur farliga vissa rengöringsmedel kan vara för sig och sin familj. Det är förståeligt för ingen vill utsätta sig eller sin familj för kraftiga kemikalier. I takt med att denna förståelse växer har även företagen börjat bli mer miljömedvetna. Nu går det att hitta rengöringsprodukter som använder miljövänliga ingredienser som inte är farliga för varken dig eller naturen.

Men innan du köper kan vi jämföra fördelarna och nackdelarna med gör-det-själv produkter och tillverkade medel.

Gör-det-själv

Fördelar
Du vet vilka ingredienser du får och kan välja att inkludera eller ta bort vissa.

Man kan fylla på så mycket som du vill och göra flera uppsättningar.
Nackdelar
Du kanske inte alltid får till exakt samma blandning, därför blir resultaten kanske inte alltid helt likadana.

Riskerar att skada ytor och möbler om du använder fel ingredienser.
Det är mycket svårare att få professionella resultat med hemmagjorda produkter.

Tillverkade medel

Fördelar
Miljövänliga alternativ finns att köpa som är mindre slitsamma och farliga.

Mindre risk att skada ytor då ingredienserna är specialiserade på att rengöra och få ytor att skina.
Kan erbjuda medel som inte kräver att du skrubbar med bra slutresultat.
Kraftfulla ingredienser levererar ett långvarigt resultat så du inte behöver rengöra ofta.
Billiga märken gör det möjligt för vem som helst att få bra resultat.
Konsekvent formell innebär att du får samma resultat varje gång.

Som du kan se finns det många olika alternativ för att bli av med tvålrester på ett säkert sätt. Hitta de bästa produkterna mot tvålrester för att få dina ytor fläckfria utan att riskera din egen hälsa i processen. Kontakta ett rekommenderat städföretag i Eskilstuna för mer städhjälp.

låt en kakelrengöringsexpert ta hand om din fogrengöring

5 vanliga frågor om kakel- och fogrengöring till en kakelrengöringsexpert

Smutsig och möglig fog är inget som någon vill ha i sitt hem. Tyvärr kan det vara mycket svårt att rengöra fog och kakel – ibland verkar det som att ingen mängd skrubbning gör kaklet skinande rent. Men med lite ansträngning så kan du få din fog och kakel att se fantastiskt ut. Här besvarar en kakelrengöringsexpert från en rekommenderad städfirma i Eskilstuna de vanligaste frågorna om att fogrengöring samt vård av sitt kakel.

 1. Bör jag göra en fogrengöring och vårda mitt kakel regelbundet?

  Förutom de uppenbara estetiska anledningarna för att rengöra din fog och kakel, så är det också viktigt att hålla dem rena för att dessa områden kan det lätt växa fram skadliga mikrober och patogener. Fog, som är ett poröst material, kan bli särskilt problematiskt för att det absorberar fett, olja och andra substanser som kan bidra till dålig inomhusluft.

 2. Hur märker jag om min fog och kakel behöver rengöras?

  Första steget för att avgöra om du behöver rengöra din fog och kakel är med en visuell inspektion. Om kaklet eller fogen ser smutsig ut så behöver det nog rengöras. Försök också jämföra kaklet och fogen i ett område som används mycket med ett område som används lite. Är det mycket mörkare i det område där det används mycket så är det dags att rengöra.

 3. Vad ska jag göra om det finns mögel i min fog?

  En möglig fog kan vara väldigt svår att rengöra. Att skrubba med ett rengöringsmedel för hemmet kan ta bort en del mögel på fogens yta så kan möglet ofta ha fått fäste djupare ner i fogen. Om dina gör-det-själv lösningar mot ditt mögelproblem inte fungerar så kanske du behöver anlita en expert för en ordentlig fogrengöring.

 4. Skall jag anlita en professionell städfirma för att få mitt kakel att se ut som nytt?

  Om du skall anlita en firma eller ej beror på hur smutsigt ditt kakel och fog är. En rengöring på egenhand kan få bort mycket av den ytliga smutsen så är det nästintill omöjligt att få bort den smuts som sitter djupt inbäddat i kaklet och fogen. Kakelrengöringsexperter använder specialutrustning för att djuprengöra ditt kakel och för fogrengöring. Dessutom, efter att rengöringen är färdig, så kommer de flesta proffs lägga på tätningsmedel på ditt kakel och fog som gör det lättare att rengöra i framtiden.

 5. Kan professionella städfirmor få mitt kakel att se nytt ut?

  Det beror på. Även om en professionell städfirma kan ge imponerande resultat så är det inte alltid möjligt att få ett kakel att se nytt ut igen. Gammalt kakel kan ha missbildningar som är omöjliga att få bort och om du har bortsett från att rengöra ditt kakel och fog under många år så kan det vara svårt att få bort de djupt ingrodda fläckarna.

så utför man flyttstäd korrekt

Städfirmor – Tips på hur man utför flyttstäd

Vid någon tidpunkt behöver en del människor och företag flytta. I så fall kan de behöva få sitt nya ställe städat innan de flyttar in. På samma sätt kan en byggnadsägare vilja få sitt gamla ställe städat och ordnat efter utflyttning. För det mesta är byggnader såsom lägenheter, hus och andra byggnader de som oftast letar efter flyttstädning. Därför är det ett bra tillfälle att anlita ett städföretag.

Erbjuder din städfirma flyttstädning? Här är några städtips på hur man utför flyttstäd

I grund och botten behövs en flyttstädning när en hyresgäst flyttar från en plats till en annan. Det är då ett städföretag ordnar upp röran i en ny eller gammal byggnad. Flyttstädningen varierar beroende på storleken på platsen. Om du är en nybörjare med att erbjuda denna typ av tjänst, bör du börja med mindre jobb. För det mesta beror jobbets storlek på golvytan i byggnaden. För mindre jobb kan du börja erbjuda flyttstädning för lägenheter och hus.

Om du är redo att erbjuda flyttstädning, bör du börja kontakta drift- och underhållsföretag. Det är en fördel om du håller till i en bostads- eller studentstad, eftersom det inte kommer finnas brist på arbete. Om ditt företag har städat kommersiella byggnader förut, så kommer det inte vara någon tvekan att många kunder kommer söka upp dina tjänster om de är i behov av en flyttstädning.

För att få en bra start är det bättre att samarbeta med en fastighetsskötare så du kan uppskatta tiden du behöver för att städa hela byggnaden. Efter att du och fastighetsskötaren har byggt ett förtroende, så istället för att uppskatta kostnaden beroende på hur lång tid det tar, skicka bara räkningen när du är klar. Dina kunder kommer troligtvis behöva specialiserade städtjänster såsom rengöring av mattor, kakelrengöring och golvputsning. Det är då du kan ta betalt för separata tjänster och få extra inkomster.

Priset på flyttstädningen du erbjuder kan variera beroende på typen av byggnad du ska städa. Den ideala kostnaden för städtjänsten är något som du kommer behöva bestämma själv. För det mesta är lägenheter och hus mindre lönsamma att städa eftersom ägarna har en begränsad budget för städtjänsten. De föredrar vanligtvis att städtjänsten har ett engångsbelopp. Det är då du bör vara försiktig när du ger ditt bud då du kan inse att du förlorar vinst på grund av att du har förbisett tidsramen.

10 hjälpfulla steg för flyttstädning

Oavsett om det är en bostads- eller kontorsbyggnad du ska städa, finns det några hjälpfulla steg och åtgärder du behöver fundera över när du erbjuder flyttstädning. Dessa steg hjälper dig säkra dina kunders tillfredsställelse.

 1. Bestäm hur stort städlag byggnaden behöver. Om byggnaden behöver ett mindre antal städarbetare såsom lägenheter och hus, kan 2-4 personer vara idealt.
 2. Tilldela personal som har speciella färdigheter när det gäller specifika städuppgifter så arbetet kan gå fortare och smidigare. Till exempel bör du tilldela en kunnig fönstertvättare att tvätta fönster och glaspaneler.
 3. Städlagets ledare bör vara pålitlig i att innan och efter städningen påbörjas, hämta och samla all utrustning och de verktyg som ska användas.
 4. Innan du börjar, undersök byggnadens användbarhet. Du behöver självklart vatten för att göra rent golven och kakelytorna. För att dammsugningen ska fungera behöver du ström. Dessutom behöver du se till att alla dessa aspekter finns tillgängliga innan du börjar städningen.
 5. Börja städningen genom att plocka upp allt stort och tungt skräp så du kan dammsuga rummen/ytorna utan krångel och störningar.
 6. Dammsug byggnaden ordentligt. Det är väldigt viktigt när det gäller flyttstädning. Det är klokt att använda en ryggsäcksdammsugare eftersom det kan göra att arbetet går fortare och lättare. Kom ihåg att börja dammsuga ovanifrån och nedåt tillsammans med bänkytor, lampfixturer, persienner och fönster. Istället för att torka av ovansidan på skåp och byrålådor är det bättre att dammsuga dem för en snabbare och enklare städning.
 7. Börja rengöra det samlade smutset och sotet i väggarna och andra ytor när du har dammsugit rummet. Du kan använda rengöringsmedel när du gör rent möblerna, golven och väggarna. Det är bättre att använda kondentrerat rengöringsmedel istället för färdigblandat eftersom du spar mer pengar.
 8. För svåra fläckar och smuts, spraya concentrerade ångor. Se bara till att rummet är ordentligt ventilerat så de undviker att andas in ångorna. De anställda bör ha på sig skyddande utrustning för att undvika andningsproblem.
 9. Använd ordentligt rengöringsmaterial såsom pappershanddukar, mikrofiberdukar eller frottétrasor. Använd grönfärgade mikrofiberdukar för damm; blåa för fönster och andra glasytor, röda och gula för toaletter och bänkskivor respektive.
 10. För smidigare vask och kakelskrubbning, använd borstar av olika slag. För kakelytor och keramiska ytor, använd fogborstar. För handfat är det användbart att använda tandborstar.
 11. Rengör till sist golvet. Det är där all smuts och damm ovanifrån samlas, använd därför en ryggsäcksdammsugare för att ta bort det. Torka bort de kvarvarande fläckarna och smutsen genom att använda en trasa med rengöringsmedel.
Att rengöra klinkergolv

Klinkergolv – Tips på rengöring

Så gör du rent klinkergolv snabbt och enkelt

Är du är en heltidsarbetande mamma/pappa med en tidskrävande karriär som samtidigt jonglerar hushållssysslor, dina barn och deras läxor och allt vad det innebär? Är det enda du vill efter att du kommer hem efter en stressig dag på jobbet att fullständigt krascha i soffan eller sängen? Tyvärr finns det oftast andra saker du ställs inför då du kommer hem, t.ex. att rengöra klinkergolvet. Men du kan faktiskt skära ned på den tid och ansträngning som krävs för att rengöra dina golv genom att ta några förebyggande åtgärder och följa nedanstående rengöringstips.

Mögel på klinkergolv

Det första du kan göra är att minimera att klinkergolvet blir nedsmutsat ens i första hand är att lägga ut mattor på strategiskt valda ställen. Till exempel hallmattor i entrén eller längre mattor i korridorerna där många rör sig dagligen. Mattor behöver man inte rengöra varje dag och ser inte lika tydligt smutsiga ut som fläckiga och leriga golv. Fukt och smuts på klinkergolv kan leda till att det växer till mögel och kan skada klinkergolven och dess fogar, men mattor kan ofta suga åt sig den smutsen innan det når golvet. Bra va?

Det sker lätt olyckor i köket och det är någonting vi bara måste acceptera att leva med. Spilld mjölk vid kylskåpet, mjöl över bänkar och golv, ett glas apelsinjuice som tappas och en stor gul fläck som sprider ut sig på ditt vackra klinkergolv. Om dina fogar färgas gula är det lätt att du skriker i förtvivlan och tror att de aldrig går att få vita igen. Undvik då att torka upp vätskan, utan låt det sugas upp av en trasa, som du lätt duttar på fläcken tills du har fått upp det mesta av vätskan. Detta gör att vätskan inte sprider sig ut med golvet och fläckar ned ett ännu större område. Men glöm inte att handla snabbt, kakelplattor, och särskilt fogarna som är porösa, suger nämligen snabbt åt sig.

Anlita en expert på att rengöra klinkergolv

Om du nyligen köpt ett hus av någon som inte brydde sig om sitt klinkergolv för fem öre, eller om du själv aldrig har tillräckligt med tid att rengöra klinkergolvet själv, krävs det mycket för att få golvet i bra skick igen. Ett matt, tråkigt golv kommer inte imponera på någon och t.o.m. du själv kommer vilja undvika att ens tänka på det. Men vad kan du då göra om du inte har tillräckligt med tid eller resurser att hålla golvet rent och fint? Kanske är det dags att ringa in en expert på att rengöra klinkergolv.

Detta kommer ta bort huvudvärken ditt kakelgolv ger dig och istället låta dig spendera mer tid på SPA eller med att shoppa. Den bästa tiden på dygnet att låta ditt golv bli rengjort är när barnen är i skolan och när du själv springer ärenden. En annan idé är att ta en miniresa med familjen och låta ditt klinkergolv bli rengjort under tiden. Om golvet är i riktigt dåligt skick kan en skicklig hantverkare måsta byta ut några klinkerplattor och lägga ny fogmassa mellan plattorna. Allt du behöver göra är att slå telefonnumret till någon som kan allt om klinkergolv, så kan du sedan slappna av och låta någon annan bekymra sig om ditt golv istället.

En smart checklista inför vårstädningen

Vårstädning – En städlista

Våren står för dörren, blommorna blommar och det varma vädret är på ingående. Genom att vårstäda hälsar du våren välkommen med ett nystädat och fräscht hem.

Checklista för vårstädningen

Denna checklista är speciellt framtagen för vårstädning och rör områden som du kanske inte städar till vardags, men som ändå är lika viktiga.

Välj en dag med vackert väder för att sätta i gång då du kommer vara ute delar av tiden, och varför inte passa på att njuta av det fina vädret samtidigt som du städar.

Så rengör du väggar

Efter att ha blivit förpassad inomhus under vinterhalvåret med fönstren stängda, barnen lekandes inomhus, massor av härliga kvällar framför brasan tillsammans med instängda dofter från matos vid matlagning så har dina väggar fått utstå mycket. Förmodligen är de fulla av smutsiga fingeravtryck, fett och annan smuts och det kan vara hög tid för en rejäl skrubbning. Vilken tid på året passar bättre än våren för att göra det och åter göra dem skinande rena? Se till att du öppnar så många fönster och dörrar som möjligt under tiden.

Om du inte har en eldstad, barn eller husdjur kanske du bara behöver lägga fokus på köket och badrummet istället. Glansiga, mellan-glansiga och vinylväggar kan rengöras med en lösning av;

 • 1 kopp ammoniak
 • 1 tesked diskmedel
 • 4 liter vatten

Om du har väggar målade med matt färg eller ömtåliga tapeter skall du bara rengöra de smutsiga områdena med en fuktig trasa.

Börja med att göra rent med ovanstående lösning och jobba sektionsvis. Du bör jobba dig nedifrån och upp, börja med golvlisten och arbeta dig uppåt för bästa resultat och för att undvika strimmor och fläckar. När du är klar med en sektion, torka ytan med en ren trasa sköljd i vatten och torka sedan med en annan, torr trasa. Gå vidare till nästa sektion.

Var noga med att inte skrubba väggar där tapet eller färg kan lossna. Har du tapeter så var extra försiktig i skarvarna. Har du fläckar från hårspray i badrummet kan du använda utspätt schampo för att rengöra.

Så gör du rent kylen och frysen

Medan fönstren är öppna och en frisk bris blåser genom huset är det dags att göra en storstädning av kylen. Välj en dag innan du storhandlar så att det inte blir så mycket saker att plocka ur.

Ta ut allt ur kylen: mat, hyllor och lådor, och oroa dig inte, det tar inte så lång tid som man kan tro. Gör sedan rent hyllorna med ett antibakteriellt medel. Diska lådorna i diskhon med diskmedel eller ett antibakteriellt medel. Medan de torkar kan du torka insidan av kylskåpet. När allt är rengjort kan du börja ställa in all mat igen och sedan sätta i gång med frysen.

Gör samma sak med frysen som du gjorde med kylskåpet. Om du har brickor för isbitar kan du ta ut dem och passa på att rengöra dem nu genom att diska dem i diskmaskinen eller blötlägga dem i diskmedelsvatten medan du städar inuti frysen.

Göra rent brandvarnare

Se över dina brandvarnare

Någon gång under våren och under hösten är det en bra idé att ha rutin på att byta batterier i brandvarnaren. Passa samtidigt på att göra rent inuti och utanpå genom att ta bort damm och spindelväv etc. Kom ihåg att alltid kontrollera att brandvarnaren fungerar efter att du bytt batterierna.

Göra rent i och runt torktumlaren

Om det är nödvändigt, flytta fram torktumlaren och ta lös panelen. Rengör och använd sedan en dammsugare för att få bort allt damm där du kommer åt inuti och dammsug golvet. Ta

Luftkonditioneringen och eldstaden

Ta tillfället i akt att kontrollera ventilen på utsidan av hemmet så att den inte är igentäppt eller trasig och släpper in luft.

Om det länge sedan du fick dessa professionellt rengjorda så är detta ett bra tillfälle att anlita någon för att se över dem.