se till så att städfirman står för städprodukterna när du får städhjälp

Råd till när du ska anställa en städhjälp

Letar du efter städhjälp? En stressad livsstil, hektiska scheman och bristen på ledig tid kan leda till att man överväger att anlita en städservice i Eskilstuna för att hantera den snart akuta städningen av hemmet. Men innan du plockar upp telefonluren och bokar en tid, så är det viktigt att du vet vem du släpper in i ditt hem.

Säkerhet vid hemstädning

Se till att städfirman har någon slags säkerhet för sina klienter. Skulle en stöld inträffa, bör du vara skyddad. Vissa företag, om de har någon säkerhet alls, skyddar bara sig själva, inte kunden.

Försäkring vid städtjänster

Undersök om städfirman har en försäkring. Om en städare halkar och faller under rengöringen av duschen, kanske inte din hemförsäkring täcker det. Städfirman bör vara ansvarig och ha försäkring som täcker ditt hem, olycksfall för städaren samt firman under städningen.

Referenser till städfirman

Säkerställ att städfirman är tillförlitlig. Hur många år har de varit i branschen? Be om referenser och en jobbhistorik. När du ringer referenserna ställ några viktiga frågor såsom:

  • Hur länge har du använt tjänsten för hemstädning?
  • Har du någonsin behövt göra ett klagomål? Om så är fallet, hur har firman hanterat och löst problemet?
  • Skulle du med glädje rekommendera städfirman?

Anställningsvillkor hos städfirman

Fråga företaget om deras anställdas referenser har kontrollerats, om de gjort brottsliga bakgrundskontroller, och om uppehållstillstånd bekräftas. Ta också reda på om personalstyrkan består av direkt anställda eller underleverantörer. Städfirmor med underleverantörer ger oftast inte personalutbildning och kan inte försäkra dem. Dessutom kan det saknas en kvalitetsstandard och finnas oklara rutiner för hur man hanterar klagomål.

Rengöringsprodukter

se till så att städfirman står för städprodukterna när du får städhjälp

Några oberoende hemhjälper samt vissa städföretag förväntar sig att du tillhandahåller alla rengöringsprodukterna. Om städprodukter ingår i städfirmans pris, ta reda på vilken typ av produkter som kommer att användas, och om de innehåller starka kemikalier som blekmedel eller ammoniak. Var noga med att produkterna är säkra för husdjur och barn.

Om städfirman använder så kallade ”gröna” produkter och miljövänliga produkter för städning, kolla vad det innebär. Fråga om produkterna är effektiva vid rengöring och om de desinficerar mot patogener som Staphylococcus (Staph.), Salmonella och E. coli. Om städfirman är ”miljöcertifierad”, ta reda på vilket certifieringsorgan som certifierade dem och alla deras rengöringsprodukter.

Vissa produkter, även om de certifierade som ”gröna” innehåller faktiskt vanliga kemikalier, fast i en mindre mängd. De har bokstavligen blivit utspädda tills de passerar standardkraven. Detta kan vara på bekostnad av produktens prestanda. Andra miljövänliga produkter innehåller biobaserade ingredienser som innehåller naturliga enzymer och bakterier, och som är miljömässiga icke-patogena isolat som imiterar hur naturen helt naturligt rengör sig själv. Dessa naturliga ämnen kan användas i rengöringsmedel för hårda ytor och i avfettningsmedel för att skapa en säker och effektiv rengöringslösning.

Städutrustning

Kolla vad som ingår i din hemstädning. Några oberoende hemhjälper samt vissa städfirmor förväntar sig även att du tillhandahåller all städutrustning. Om städfirman själv har med sig sin egen utrustning, ta reda på effektiviteten av dammsugaren samt filtreringssystemet.

Tillfredställelse och omdöme

Fråga om städfirman mäter hur nöjda kunderna är och om så är fallet, vilken typ av procedur som används för att samla in svaren. Blir du ombedd att fylla i en enkät på nätet eller på papper? Kommer en projektledare kontakta dig efter städningen för att se om dina förväntningar blev mötta eller rent av överträffades? Vilka åtgärder som företaget vidtar för att se till att kunden är tillfredsställd, vittnar mycket på hur mycket de värdesätter deras kunder.

Kvalitetssäkring för städhjälp

Ta reda på städfirmans rutiner för kvalitetssäkring. Hur mäts kvaliteten på tjänsten, och hur kontrolleras och säkerhetsställs det att kvaliteten på tjänsterna bibehålls? En städfirma bör ha rutiner för kvalitetssäkring, för att vara säkra på att deras städning uppfyller kvalitetskraven på varje städ. Fråga om städfirman har ansvariga som inspekterar varje städ för att vara säker på kvaliteten på servicen upprätthålls.

Städgaranti

Ta reda på hur företaget hanterar klagomål, och kontrollera att tjänsten stöds av en skriftlig garanti på tillfredsställelse. Var informerad innan du anlitar städfirman om vilka begränsningar som finns i garantin, och vilka åtgärder som konsumenten bör vidta för att verkställa garantin.

Skatter och avdrag för Rut vid städhjälp?

Se till att du inte bryter mot några skattelagar. Om du betalar en hushållerska eller en hemhjälp ett visst belopp per år, kräver lagen att du även betalar sociala avgifter och skatt för personen i fråga. Dock kan det gälla olika skatteregler om du till exempel betalar ut mindre än 7000 kronor. De flesta städfirmor betalar skatt för sina anställda, men kontrollera hur det ligger till. Det finns även en mängd olika regler och belopp för sociala avgifter för din hushållerska eller hemhjälp. För mer information om skatter för anställda och anställningsvillkor, kontakta skatteverket och rörda myndigheter för vad som gäller angående Rut-avdrag m.m.